Příběh rumunského podnikatele, který dobyl západ kovovými střešními taškami

Příběh rumunského podnikatele, který dobyl západ kovovými střešními taškami

Příběh rumunského podnikatele, který dobyl západ kovovými střešními taškami

Adrian Minuta spolu se společníkem založil společnost Bravo Europa před 16 lety a dnes už tento výrobce kovových střešních krytin dodává do 1500 hobby prodejen v západní Evropě. V příštím roce je cílem toto číslo zdvojnásobit. Všechno začalo před sedmi lety po skončení ekonomické krize.

Podle CEO skupiny Adriana Minuty v tomto roce dosáhne objem výroby Bravo Europa group, již vlastní rakouský investiční fond EMSA a jež působí ve výrobě kovových střešních krytin, celkem 37 milionů eur. Do tohoto okamžiku je jen za Německo zaznamenán prodej v objemu 8,5 milionů eur. Ačkoliv čísla vypadají slibně, tento rok byl poměrně složitý, hlavně kvůli velkým výkyvům cen surovin potřebných pro výrobu kovových střešních krytin, plechu, způsobených antidumpingovými opatřeními Evropské unie namířenými proti asijským dodavatelům na začátku roku.

„Naše podnikání je naprosto závislé na dodavatelích surovin a jejich cenách, které jsou mimořádně volatilní a podléhají náhlým a nečekaným změnám. Od roku 2003 až do současnosti došlo nejméně ke třem významným cenovým šokům. Jeden přišel na začátku tohoto roku, kdy se během tří měsíců ceny zvýšily o celých 50 %. Tento nárůst byl způsoben zavedením antidumpingových cel na evropské úrovni na produkty z Asie a Brazílie a v tom okamžiku všichni evropští výrobci najednou zvýšili svoje poptávky. Zdroje v Asii se začaly uzavírat a všichni evropští výrobci vyčerpali rozpočet na celý rok už v únoru, načež zvedli svoje marže o 30 – 40 %. V oblasti prodeje takový stres nepanoval. Museli jsme čelit těžkostem při nákupu v tom smyslu, že jsme objednali určité množství a poslali nám z něj polovinu. Když jsme se ohradili, bylo nám řečeno: „Buďte zticha a buďte rádi, protože teď nejde o to, za jakou cenu to dostanete, ale zda to vůbec dostanete“. Tohle není jednoduchá situace pro nikoho, avšak tento rok byl těmito cenovými nárůsty výjimečný a netypický. A to hlavně z důvodu nedostatku surovin způsobenému antidumpingovými cly, říká Adrian Minuta, CEO Bravo Europa, v rozhovoru pro wall-street.ro.

To však nebyla první ošemetná situace, do níž se Adrian Minuta dostal za dobu, kdy se pohybuje v oboru výroby kovových krytin. V roce 2000, kdy založil spolu s otcem jednoho svého spolupracovníka společnost Bravo International. Dříve Adrian Minuta pracoval pro Den Braven Rumunsko.

„Měl jsem možnost svoji kariéru manažera zahájit velmi brzy. Když mi bylo 22 let, byl jsem už generálním ředitelem v Den Braven Rumunsko; prakticky jsem je do Rumunska přivedl a pracoval u nich v letech 1995 až 2001. Během této doby jsem měl na starosti Rumunsko, dále pak i Bulharsko a Bosnu a Hercegovinu. Získal jsem zkušenosti a také to byla pro rozvoj podniku příznivá doba. Byla to doba, kdy všechny podniky rostly a čelily specifickým rizikům a problémům, z nichž hlavní byl směnný kurz. V roce 2000 jsem dostal nabídku od bývalého kolegy, abychom začali společně podnikat. V roce 2001 jsem nabídku přijal. Cítil jsem to jako příležitost. Bylo mi 29 let a bral jsem to jako příležitost a možnost ke změně. Už jsem měl nějaké zkušenosti, věděl jsem, co je nadnárodní firma řízená osobou, která ji založila. Firmu jsem založil spolu s otcem mého kolegy. Jmenovala se Bravo International a začínali jsme jako distributor značky Megaprofil, což pro nás v té době byla příležitost, protože můj společník měl blízko k vlastníkovi společnosti Megaprofil”, říká Adrian Minuta.

„Došlo k poklesu tržeb asi o 5 milionů eur“, Adrian Minuta, CEO Bravo Europa

Tak výrobce kovových tašek Megaprofil vstoupil do Rumunska, kde neměl žádné zákazníky, a investoval přes 40 milionů eur do výrobního závodu v Buzias. Nakonec však tato agresivní strategie vedla ke spolupráci s Bravo International.

„Problém, který jsme záhy řešili, byla jejich politika rozvoje. Začali se rozvíjet velmi rychle. Měli výrobní závody také v Ploiesti, Iasi, Tirgu Mures, Constanta a začali prodávat úplně všem a nebrali ohled na tržní struktury. V roce 2004 jsme se rozhodli, že už nebudeme propagovat jejich značku, a budeme pokračovat ve spolupráci pod privátní značkou. Vytvořili jsme značku vlastní, Bel Profile, kterou jsem vytvořil já sám. Začínali jsme od nuly, ale na neustále se rozvíjejícím a rostoucím trhu. Narostli jsme hodně. V letech 2007 – 2008 jsme byli na trhu jednička, podařilo se nám v objemu odskočit od Lindab, který byl první. Také byli na trhu už dlouho, od roku 95 – 96“, říká Adrian Minuta.

V první fázi společnost Bravo International řešila s kovovými taškami vyrobenými v závodě Fundulea všechny prodejní kanály, později se jí podařilo vytvořit mnoho kanálů do hobby marketů. Od nuly začínala spolupráce s Bricostore, Praktiker i krátká spolupráce s Dedeman.

„Výsledky byly neuvěřitelné, trh se rychle rozvíjel. Bylo to období růstu, kdy se všechny výrobky prodávaly s obrovskými nárůsty rok co rok. Každý hodně stavěl. V roce 2007 jsme se rozhodli, že budeme sami vyrábět. Oddělili jsme značky a snažili jsme se strukturovat naši činnost do dvou oblastí: jednak vytvořit značku pro hobby markety a jednak sestavit profesionální řadu pro odborníky. To však bohužel nebyla dobrá doba. V roce 2007 jsme se rozhodli vyrábět, investovali jsme do výrobny ve Fundulea, nakoupili jsme zařízení, vyvinuli jsme vlastní řadu výrobků a začali jsme vyrábět ve velkém“, říká Adrian Minuta.

Investice 7,7 milionů eur – 3,5 milionu do samotné výstavby na ploše 6500 m2 a zbytek do zařízení na zpracování plechů na střešní tašky – byla dokončena v roce 2009, přesně v době, kdy se ekonomická krize začala promítat do situace v Rumunsku.

„Rok 2010 jsme začínali s velmi přísnými podmínkami od banky, která byla ze situace v sektoru stavebnictví značně vystrašená a snažila se snížit svoji expozici tím, že nás tlačila do snížení limitů našeho provozního kapitálu. Vycházeli z toho, že značně klesá hodnota našich záruk v podobě pozemků a budov. Byli jsme ve velmi složité situaci. Nedařilo se nám plnit objednávky, museli jsme se vzdát jedné části podnikání a v roce 2011 jsme se rozhodli ukončit celou oblast našich výrobků pro profesionály, tedy stavitele a montéry. Rozhodli jsme se tedy změnit strategii a zaměřit se na rozvoj prostřednictvím sítí hobby marketů a na vývoz. Poté, co jsme se v roce 2011 takto rozhodli, snížil se nám obrat asi o 5 mil. eur. Do té doby jsme měli roční obrat kolem 17 milionů. Pak jsme začali opět růst díky tomu, že 95 % naší produkce bylo pro hobby markety“, vysvětluje Adrian Minuta.

Ředitel Bravo Europa uvádí, že s kovovými krytinami vyrobenými v Rumunsku nebylo těžké vstoupit do řetězců hobby marketů ze střední a západní Evropy. Spolupracoval s nimi už od roku 2003, kdy probíhala distribuce výrobků Megaprofil. Kromě toho společnost od roku 2004 spolupracovala s několika výrobci, s jedním i v České republice. „Měli jsme s těmito řetězci už 10 let zkušeností. Věděli jsme přesně, co hledají, jaké výrobky a služby požadují, prakticky jsme věděli, co jim nabídnout. Bylo to těžké jen než jsme se dostali jednoho či dvou, ale potom už jsme byli známí a měli jsme dobré výsledky“, vysvětluje Adrian Minuta.

Plány Bravo Europa do budoucnosti

 V roce 2013 se objevila příležitost vstoupit do rakouského investičního fondu EMSA, jehož hlavním akcionářem je Rakouská rozvojová banka, ovšem jsou tam i soukromí investoři z Kanady. Fond převzal 100% podíl společnosti, kterou Adrian Minuta založil.

„Fond nám pomohl vyřešit problém s financemi, který pro náš podnik představoval velký tlak a nemohli jsme se rozvíjet tak, jak rostl trh. Po převzetí došlo k prudkému růstu. Dodáváme do 16 zemí, do více než 1500 prodejen na celém světě a nedávno v srpnu jsme podepsali smlouvu na dodávky v příštím roce do sítě s 1700 prodejnami po celém světě. V nadcházejících dvou až třech letech porosteme dvojnásobně oproti současnému portfoliu“, vysvětluje Adrian Minuta.

Od té doby, co do společnosti vstoupil fond, máme v současné době v Rumunsku 142 zaměstnanců, v Německu 24 zaměstnanců a 46 zaměstnanců v České republice. Česká logistická platforma se proměnila na výrobní závod, který se letos přestěhuje na plochu 6000 m2 (momentálně má 2400 m2). Loni v červenci se otevřela logistická platforma v Německu a společnost také vlastní podobnou platformu v rumunské Kluži. Nevýhodou je, že díky tomu, že trhy ve střední a západní Evropě jsou nyní obsluhovány z České republiky, obchody v Rumunsku poklesly.

„Podařilo se nám kompenzovat a zvýšit podíl na trhu, v letošním roce jsme rostli i v řetězcích hobby marketů, podařilo se rozšířit řadu produktů a také jsme zahájili program na znovuzískání podílu na trhu v profesionálním oboru, který mezitím fantasticky narostl. Poté, co jsme z tohoto segmentu vystoupili, došlo tam k obrovskému růstu a některým rumunským firmám se podařilo dosáhnout velkého růstu,“ prohlašuje Adrian Minuta.

Prodejní kanál zastupující stavitele a další odborníky v oboru má specifické požadavky, a to jak technologické, tak logistické, takže je zapotřebí znovu investovat do zařízení pro zpracování plechu na kovové tašky. K tomu dojde v příštím roce a cílem je nakoupit čtyři nové výrobní linky pro závod ve Fundulea, kde můžeme aktuálně zpracovat 2,9 mil. m2 plechu, když pracujeme na tři směny, a kde se denně zpracuje 30 tun plechu. Adrian Minuta také uvádí, že dalším cílem je otevřít novou logistickou platformu.

Článek byl zveřejněn na wall-street.ro.